Tuesday, 4 October 2011

Doa ketika wuduk


Sama2 kita amalkan berdoa setiap kali mengambil wuduk bagi setiap anggota wuduk..InsyaALLAH..Ada doa2 khusus yang boleh diamalkan bagi setiap anggota wuduk supaya wuduk kita lebih sempurna..


1. Sesudah itu mengambil wuduk, di waktu membersih anggota-anggota wuduk itu hendaklah diingatkan untuk membersih kekotoran batin juga. Bagi mengikat hati seseorang dari leka dan lalai ketika mengambil wuduk, setengah ulamak meminta supaya membaca doa di setiap anggota yang dibasuh dan disapu. Dimulakan wuduk membaca yang bermaksud:

"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Hai Tuhan, aku minta berlindung dengan Engkau dari gangguan Syaitan dan aku minta berlindung dengan engkau, hai Tuhan dari mereka datang kepadaku".

2. KETIKA MEMBASUH DUA TANGAN hendaklah membaca doa yang bermaksud:

"Hai Tuhan, sesungguhnya aku meminta dari Engkau kesempurnaan dan keberkatan dan aku minta perlindungan dengan Engkau dari kecelakaan dan kebinasaan".

3. KETIKA BERKUMUR hendaklah membaca doa yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, tolonglah aku membaca kitab Engkau, banyak berzikir kepada Engkau dan tetapkanlah aku dengan kata-kata yang tetap di dunia dan di akhirat".


4.KETIKA MEMASUKKAN AIR KE HIDUNG hendaklah membaca doa yang bermaksud:

"Hai Tuhan, berikan kepadaku bau-bauan syurga dan Engkau reda kepadaKu".

5. Dan KETIKA MENGELUARKAN AIR DARI HIDUNG hendaklah membaca doa yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, sesungguhnya aku berlindung dengan Engkau dari bauan neraka dan kesiksaan neraka".

6. KETIKA MEMBASUH MUKA selain dari niat wuduk bacalah doa yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, bercahayalah mukaku dengan cahaya Engkau, pada hari bercahayanya muka wali-wali Kamu dan janganlah kamu menggelapkan mukaku dengan kegelapan Engkau pada hari menjadi hitam muka musuh-musuh Kamu".

7. KETIKA MEMBASUH TANGAN DAN SIKU hendaklah membaca doa; bagi tangan kanan membaca doa yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, serahkanlah rekod amalanku melalui tangan kananku dan perhitungkanlah aku secara mudah".

8. Dan BAGI TANGAN KIRI hendaklah membaca yang bermaksud:-
"Hai Tuhan sesungguhnya aku berlindung dengan Engkau dari Engkau serahkan buku rekodku melalui tangan kiriku atau dari belakang".

9. KETIKA MENYAPU KEPALA hendaklah membaca doa:-

"Hai Tuhan litupilah aku dengan rahmat Engkau, turunkan keberkatan Engkau kepada aku, lindungilah aku dibawah bayang arasy Engkau pada hari yang tidak ada sebarang perlindungan kecuali lindungan bayangan Engkau, hai Tuhan, peliharalah rambutku dan kulitku daripada api neraka".

10. KETIKA MENYAPU DUA TELINGA hendaklah membaca doa yang bermaksud:-
"Hai Tuhan, jadikanlah aku dari kalangan orang yang mendengar perkataan maka mengikut yang baiknya, hai Tuhan perdengarkanlah aku malaikat yang menyeru ke syurga, di syurga bersama-sama orang yang baik-baik".

11. KETIKA MEMBASUH KAKI KANAN hendaklah membaca doa yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, tetapkanlah kakiku di atas titian Sira al-Mustaqin bersama tetapnya kaki-kaki hamba-hambamu yang salih".

12. Dan KETIKA MEMBASUH KAKI KIRI hendaklah membaca yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, sesungguhnya aku minta berlindung dengan Engkau dari tergelincirnya kakiku di atas titian Sirat ke dalam neraka pada hari tergelincirnya kaki-kaki orang munafik dan musyrik".

13. Apabila selesai mengambil wuduk, diakhiri dengan doa yang bermaksud:-

"Hai Tuhan, jadikanlah aku dari golongan orang-orang yang bertaubat, jadikanlah aku dari golongan orang-orang yang bersih dan jadikanlah aku dari golongan orang-orang yang salih".


~Sabar menempuh jalan ,tetapkan Iman di hati... ~

0 comments:

Post a Comment